IBS-vennlige Oppskrifter

Oppdag deilige oppskrifter som er tilpasset personer med irritabel tarmsyndrom (IBS). Våre oppskrifter følger FODMAP-dietten og er utviklet for å minimere magesymptomer.

Hva er FODMAP?

FODMAP står for Fermenterbare Oligosakkarider, Disakkarider, Monosakkarider og Polyoler. Dette er kortkjedede karbohydrater som kan være vanskelige å fordøye for personer med IBS.

Les mer om FODMAP

Matvarer å unngå

  • Hvitløk og løk
  • Hvete og rug
  • Bønner og linser
  • Kunstige søtningsmidler
  • Visse frukt og grønnsaker

Tips: Last ned vår handleliste-app for å enkelt identifisere FODMAP-innhold i matvarer.

Trygge alternativer

  • Ris og quinoa
  • Gulrøtter og poteter
  • Blåbær og jordbær
  • Laktosefrie meieriprodukter
  • Kylling og fisk

Tips: Start med disse matvarene og introduser nye gradvis mens du overvåker symptomene.

Tips for IBS-håndtering

Kostholdsråd

  • Spis regelmessige måltider til faste tider
  • Ta deg god tid til å spise og tygg maten godt
  • Unngå store måltider - spis heller mindre porsjoner oftere

Livsstilsråd

  • Regelmessig mosjon kan hjelpe på fordøyelsen
  • Stress kan forverre symptomene - finn gode avslapningsteknikker
  • Få nok søvn og hold en regelmessig døgnrytme